Borstvoedingsfotografie. Het komt steeds vaker voor, maar is toch nog wat onbekend. Waarom doe ik dit en waarom willen mensen graag borstvoedingsfoto’s?

Mijn eigen ervaring met borstvoeding

Zelf ben ik moeder van twee kinderen die ik ook borstvoeding geef en heb gegeven. Daardoor heb ik ook ervaren hoe het is om borstvoeding te geven. De ups en de downs. Nu is er in de media vaak een discussie tussen flesvoeding en borstvoeding en voelen mensen die flesvoeding geven zich vaak veroordeeld door de mensen die borstvoeding geven. Laat ik vooropstellen dat dit met mijn borstvoedingsfotografie absoluut niet de bedoeling is. Iedereen maakt zijn eigen keuze en die respecteer ik ook zeer. Borstvoeding is wat mij betreft niet heilig, geen vloeibaar goud zoals sommigen het noemen. Maar ik kan alleen mijn ervaring en mijn gevoel erover meegeven.

Vroeger dacht ik, als ik kinderen heb geef ik gewoon een flesje. Borstvoeding, niks voor mij. Waarom ik dat dacht, geen idee. Maar toen het zover was en bleek dat ik ondanks bepaalde medicijnen toch de mogelijkheid had om borstvoeding te geven, besloot ik het gewoon te proberen. Lukt het niet dan heb ik pech, lukt het wel dan zien we wel voor hoe lang. En het lukte, gelukkig! Hoe mooi is het dat de natuur het zo in je lichaam regelt dat het precies gepaste voeding met de juiste voedingsstoffen maakt voor je baby. Zo bijzonder dat zo’n kindje gelijk weet wat het moet doen. Ik genoot ervan. Ook wordt je tijdens het geven van borstvoeding lekker rustig, zodat je kindje juist goed kan drinken. Voor mij wel heel nuttig, want ik heb niet zoveel rust in mijn lichaam, dus een gedwongen rustmomentje was heel goed voor me. Het voelt ook als een heel bijzondere band tussen moeder en kind. En daarmee wil ik absoluut niet zeggen dat dit bij moeders die de fles geven niet zo is, maar dit is hoe het voor mij voelde. De natuur die dit scenario zo perfect geschreven heeft.

De taboe op borstvoeding in het openbaar

Dus toen ik zelf kennis gemaakt had met borstvoeding, vielen me de dingen in de (sociale) media ook ineens meer op. En zag ik een paar jaar terug een discussie naar aanleiding van een foto, een melfie van Alyssa Milano, de actrice, die een selfie had gemaakt van haar terwijl ze haar kindje voedde. Dat vonden toch nog best veel mensen niet kunnen. Er bleek nog best wel een flink taboe te heersen op borstvoeding geven in het openbaar. En dat is voor mij eigenlijk een reden geweest om met borstvoedingsfotografie te beginnen. Hoe kan op zoiets natuurlijks een taboe heersen, terwijl “blotetietenfoto’s” zal ik het maar even noemen, je om de oren vliegen in de media? Dat is blijkbaar wel normaal?! Dan lijkt er me toch iets mis te zijn gegaan in de normen en waarden. Ik snap best dat borsten met seks geassocieerd worden, maar in beginsel hebben ze toch de natuurlijke functie van het voeden van een kind. Waarom zou dat dan shockerend zijn, en die naaktfoto’s niet? Dat vind ik een omgedraaide wereld. Hier is ook absoluut veel over te zeggen en veel over te discussiëren. Maar het is voor mij een motivatie geworden om het uit de taboesfeer halen van de borstvoeding in het openbaar via mijn fotografie. Ik heb het voorrecht gehad om beide kindjes te mogen borstvoeden. En ik wil moeders de mogelijkheid bieden, deze bijzondere periode, speciale band, overwinning in sommige gevallen, vast te leggen. Want deze periode duurt niet voor eeuwig, en je gaat het missen als het voorbij is. En dan heb je toch een prachtige herinnering aan deze bijzondere periode.

De borstvoedingsfotoshoot

Zo ook voor een cliënte die onlangs voor een borstvoedingssessie naar de studio kwam. Zij wilde graag dit moment vastleggen als een mooie herinnering voordat die voorbij is. Wat super dat ze me gevonden heeft en dat ik dit voor haar heb kunnen realiseren. Hier een paar foto’s van de sessie:

Hoe gaat een borstvoedingsfotoshoot in zijn werk? U kunt zelf kiezen of u een sessie bij mij in de studio wil, of wanneer het weer het toelaat een sessie buiten kiest. Dat kan in een park, bos, duinen zijn, of een plaats die voor u bijzonder is. Uw kindje mag van te voren wat eten, maar uiteraard het liefst niet teveel, zodat we zeker weten dat hij of zij wil drinken. We nemen rustig de tijd. Er is tijd voor even een pauze, of een boertje. De ene is een snelle drinker, de andere een rustige drinker, ook daar houdt ik rekening mee. U legt uw kindje aan, en ik ga daar foto’s van maken, u zult mij hier en daar om u heen zien lopen omdat ik uit verschillende hoeken foto’s neem, maar daarbij probeer ik het proces zo min mogelijk te verstoren.

Hieronder nog een paar voorbeelden van eerdere borstvoedingssessies zowel binnen in de studio als buiten in de natuur:

Ook geïnteresseerd in borstvoedingsfotografie? Informeer naar de mogelijkheden via info@daniellevandentillaard.nl.

 

Liefs,

Danielle

error: Content is protected !!